Search This Blog

Thursday 18 January 2018

Resepi Roti Arab/Roti Puri

Bismillah.Assalamualaikum.Esok cuti bagi Kedah carry sampai Ahad sebab hari Sultan Kedah Baru naik tahta.

Saja la liza nak share resepi stupid2 je .Buat minum petang.
Tapi ni menu diinner liza.Kami makan malam sebelum jam 7

.Kira ni petang merangkap malam la
Nah resepi Roti Arab/Roti Puri.
Ada dua nama.Tapi biasanya roti puri guna tepung atta.Tapi kali ni liza guna tepung gandum je.


Resepi roti arab montok
Bahan2
3cwn Tepung gndum
2sb mauripan
1cwn Air paip
1sk garam
1sb susu pekat
1sb majerin

Campur semua bahan macam nak buat donut tu.gaul sebati smpai xlekat kat tangan.tutup dengan kainbagi doh naik 2 kali ganda.

Lepas dalam  2-3 jam tepung dah naik.Amik kecil2 dan canai dengan pencanai.

Nak comel buat la bula elok-elok tau.Dan goreng dalam minyak yang panas atau boleh juga bakar dalam oven.

Kalau style goremg bila tepung timbul ja curah2kan mnyk atas tepung smpai dia kembung keliling.kemudian terbalikkan.

Kalau guna oven suhu 175 dalam 5minit cukup.


Rasanya senang sangat resepi ni.Pastu korang buat la kuah untuk cicah.
Liza buat kari ayam+kaki ayam.Berebut anak makan.Sebab tak pedas sangat.

Korang teka berapa bijik sorang makan?
Wajib try tau.

No comments:

Post a Comment